Названо рибу, яку ні в якому разі не слід вживати в їжу, хоча її можна знайти на полицях будь-якого супермаркету.
Риба – один із найпоширеніших і найкорисніших продуктів харчування, особливо цінний через високий вміст омега-3 поліненасичених жирних кислот.
Втім, не вся риба приносить користь організму. Деякі її види можуть бути небезпечними через наявність у складі шкідливих речовин.
Яку рибу категорично не рекомендується вживати: думка експертів із харчової безпеки
Один із таких видів – пангасіус, прісноводна риба, яку вирощують у річці Меконг у В’єтнамі. Цю водойму вважають однією з найбільш забруднених у світі, адже в неї скидають промислові відходи хімічних та шкіряних заводів, каналізаційні стоки, а також залишки пестицидів і добрив із полів.
До того ж, під час заморожування пангасіуса використовується вода з тієї ж самої річки. А для прискорення росту риби втричі швидше, з Китаю постачають спеціальні гормональні препарати, які додають у корм самкам.
В Україні ця риба широко доступна в супермаркетах і користується популярністю завдяки своїй низькій вартості та приємному смаку. Проте слід пам’ятати, що вона містить велику кількість омега-6 жирних кислот, надлишок яких здатен провокувати запальні процеси в організмі. Крім того, у м’ясі пангасіуса можуть бути залишки антибіотиків і пестицидів, якими очищають водойму, що викликає сумніви щодо його безпечності.
Ще один вид риби, який варто уникати – нільський окунь. Його м’ясо може містити свинець та інші важкі метали, оскільки цей вид мешкає у забруднених водоймах, що робить його небезпечним для здоров’я.
Коментарі
Дописати коментар